Thuisbevalling

Voor veel vrouwen is thuis de meest fijne, en ontspannen plek om te bevallen. Om zo in de eigen omgeving het nieuwe kindje te verwelkomen. Wil jij dat ook, bespreek dit dan tijdens het spreekuur. Je kunt thuis bevallen als jij en je kindje gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.

We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen van een thuisbevalling

  • In je eigen omgeving heb je soms de minste stress en kan je het beste ontspannen. Hierdoor maakt het lichaam endorfines aan. Dit is een pijnverlagend hormoon en werkt bevorderend op de weeën. Goede weeën zorgen voor een vlottere bevalling. Hierdoor heb je ook minder kans op medisch ingrijpen, zoals hormonen om de weeën op te wekken of pijnbestrijding
  • Je hoeft niet met heftige weeën in een auto te stappen.
  • Je wordt niet blootgesteld aan eventuele schadelijke ziekenhuisbacteriën.
  • Een thuisbevalling is goedkoper. Wie zonder medische indicatie kiest voor een ziekenhuisbevalling moet meestal (afhankelijk van je zorgverzekering) een eigen bijdrage betalen.

Nadelen van een thuisbevalling

  • Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Meestal is dit geen spoed en kan je met je eigen vervoer gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij meconiumhoudend vruchtwater of als de weeën niet effectief genoeg zijn. Als er wel spoed is, dan ga je met de ambulance. Wij bellen deze dan voor je.
  • Als pijnstillingsmethoden als warm water, geboorteTENS of ontspanningstechnieken onvoldoende werken en je medicinale pijnbestrijding wil zoals een ruggenprik, moet je daarvoor altijd naar het ziekenhuis.

Veiligheid

Een thuisbevalling is veilig! Dit is doordat verloskundige en kraamverzorgende getraind zijn om direct te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Zo kan de verloskundige medicijnen toedienen om overmatig bloedverlies te stoppen. Ook heeft zij altijd een zuurstofset mee om de baby te beademen of zelfs te reanimeren. Daarnaast is het door de goede ambulancezorg en de infrastructuur in Nederland mogelijk om bij een spoedsituatie iemand in een mum van tijd naar het ziekenhuis te vervoeren.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij een eerste bevalling het net zo veilig is om thuis te bevallen als een ziekenhuisbevalling. En als het niet je eerste bevalling is, dan is een thuisbevalling zelfs veiliger!

Prettig thuis

Na de bevalling ga je lekker onder je eigen douche terwijl de kraamverzorgende je bed verschoont. Daarna kruip je prins(es)heerlijk met je nieuwe baby in je frisse bed en hoef je verder lekker niets meer. Alleen maar genieten!

Keuze

Soms, zeker als het je eerste kindje is, weet je niet van tevoren hoe je de bevalling zult ervaren en waar je wilt bevallen. Beslis dan gewoon tijdens je weeën waar jij je het prettigst voelt: thuis of in het ziekenhuis. Zorg er wel voor dat je alles thuis klaar hebt staan, zowel voor een thuisbevalling als voor een het ziekenhuisbevalling

Praktische zaken

Onderstaand een aantal dingen die je voor de bevalling moet regelen:

  • Zorg voor een goedwerkende bel, buitenverlichting en een duidelijk huisnummer. Geef ingewikkelde route-aanwijzingen tijdig door aan je verloskundige en het kraambureau.
  • Zet vanaf 37 weken je bed op klossen.
  • Zorg ervoor dat je een kraampakket in huis hebt. Laat alles in de doos zitten, zodat we snel alles kunnen vinden, als dat nodig is.
  • Bescherm je matras met plastic of het zeiltje uit het kraampakket. 
  • Zet twee emmers en vuilniszakken klaar.
  • Zorg dat je twee metalen kruiken in huis hebt, met kruikenzakken.
  • Zet een “ziekenhuistas” klaar met spullen voor jou en de baby indien je onverwacht tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moet.
  • Heb je vloerbedekking? Bescherm het desgewenst met wat plastic of een laken.

Meer weten over wat je kan doen ter voorbereiding op de bevalling? Kijk dan ons filmpje op ons Youtube kanaal.

Poliklinische bevalling Wanneer bel je ons? Pijnstilling tijdens de bevalling

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw