Medische echo

Gewoonlijk hebben vrouwen één of meerdere echo's in de eerste maanden van de zwangerschap. Ook kiezen de meeste vrouwen voor een 20 weken echo. Daarnaast is het soms nodig om op een ander moment in de zwangerschap een extra echo te maken. Deze echo's worden gedaan op medische indicatie.

Medische indicaties

Indicaties voor extra echo onderzoek zijn bijvoorbeeld:

  • bloedverlies
  • een laag liggende placenta
  • meting van de groei van de baby
  • teveel of te weinig vruchtwater
  • (vermoeden van) een afwijkende ligging van het kindje
  • gynaecologische problematiek met baarmoeder of eierstokken

Je verloskundige kan je meer vertellen als je wilt weten of er bij jou een medische reden is voor het maken van een extra echo.

Wat je moet weten

Wordt er bij jou een extra echo gemaakt, dan zijn er een paar dingen die je vooraf moet weten. Soms kan de echo twijfel geven en onrust zaaien als er dingen gezien of gemeten worden die nét niet helemaal in orde lijken te zijn. Vaak wordt de echo dan op een later moment herhaald voor meer duidelijkheid. De ouders kunnen dit als spannend of stressvol ervaren. 

Bij iedere extra echo in het derde trimester van de zwangerschap kijken we naar de anatomie van de baby, maar minder gedetailleerd dan bij de 20 weken echo (SEO). Het kan zijn dat er aandoeningen gezien worden die nog niet eerder ontdekt zijn. Natuurlijk is dat schrikken! Echter in dit stadium van de zwangerschap is een zwangerschapsafbreking wettelijk niet meer mogelijk. Wel kan je (afhankelijk van de aandoening) zorgen voor een goede opvang van de baby na de geboorte, door de zwangere te verwijzen naar een specialistisch centrum.

Ook al ziet alles er normaal uit op de echo, toch is er geen garantie dat de baby gezond is of goed groeit. De beeldvorming bij de echo is afhankelijk van de ligging van het kindje, de plek van de placenta en de moederlijke buikwand (een gespierde, of een dikke buikwand bemoeilijken de echo). Daardoor kunnen dingen door de echoscopiste moeilijk te beoordelen zijn of gemist worden.

Het beoordelen van de groei van de baby met een echo is soms lastig. Het komt weleens voor dat een baby bij geboorte toch een hoger of lager geboortegewicht heeft dan vooraf met de echo werd verwacht. Ondanks de geavanceerde techniek van het echoapparaat kunnen de metingen wat onbetrouwbaar zijn. Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten naar voren gekomen van echogeluidsgolven. Een garantie dat onbekende effecten nooit zullen optreden, is niet te geven.

Kosten

Een extra echo wordt door de zorgverzekeraar vergoed op grond van een medische indicatie. PUUR Geboortecentrum zal de declaratie bij jouw zorgverzekering indienen.

Toch graag een echo?

Wil je graag een extra echo, maar heb je geen medische indicatie? Dan biedt PUUR Geboortecentrum je de mogelijkheid om een Eigen Keuze Echo te laten maken. Deze echo’s zijn zonder medische indicatie, en op eigen verzoek van de zwangere. De kosten voor zo’n “eigen keuze echo” betaal je daarom zelf.

Pretecho 20 weken echo termijnecho

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Michelle!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw