Harde buiken
De baarmoeder is eigenlijk een grote spier. Een harde buik is een onregelmatige samentrekking van de spier van je baarmoeder. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar kan geen kwaad. Het voelt aan alsof er een harde bal in je buik zit. Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel. Het is onaangenaam, maar mag niet echt pijnlijk zijn. Daarnaast mag het niet samengaan met bloedverlies en/of vochtverlies. Harde buiken kunnen voorkomen vanaf de 24e zwangerschapsweek.
Mogelijke oorzaken
- Snelle groei: In sommige perioden van de zwangerschap kan je baarmoeder hard groeien. De baarmoederspier wordt dan ineens flink opgerekt en reageert daarop door samen te trekken. Dit verschijnsel zie je vaak rond de 20e week, als je een echt zwanger buikjes krijgt, en aan het eind van de zwangerschap als je baby ineens flink groeit.
- Bewegingen van de baby: Bij druk schoppen en bewegen kan hij de baarmoederspier prikkelen waardoor deze gaat samentrekken.
- Bewegingen van de moeder: Vrouwen ervaren vaak meer harde buiken bij bewegingen. Snel lopen, bukken, opstaan, tillen, etc., zorgt ervoor dat de baarmoeder wat samentrekt.
- Blaasontsteking: Je ervaart meestal geen pijn bij het plassen, maar wel een zeurderige pijn in je onderbuik. Je ontstoken blaas kan dan de spier van je baarmoeder irriteren waardoor deze gaat samentrekken. Heb je veel harde buiken? Breng dan urine naar je huisarts of een blaasontsteking uit te sluiten.
- Drukte: Ook bij lichamelijk of psychische druk kan je harde buiken krijgen. Vaak is het een signaal van je lichaam wat je rustiger aan moet doen.
- Seks: Soms kan je na gemeenschap of na een orgasme ook harde buiken krijgen, zeker als je zwangerschap al wat gevorderd is. Dit kan heel vervelend zijn, maar is niet schadelijk.
Tips
Probeer meer rust in je dagelijkse ritme in te bouwen. Doe dit bijvoorbeeld door rustig te gaan liggen, een warme douche of bad te nemen, of een lekkere warme kruik tegen je buik te houden. Warmte en rust helpt de baarmoederspier te ontspannen.
Zolang de harde buik of voorwee eerder een vervelend dan pijnlijk gevoel geeft, is er niets aan de hand en is het advies rustiger aan te doen. Bij twijfel is het goed om de dienstdoende verloskundige van jouw team van het Geboortecentrum te bellen.
Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!
- Praktijk: 023-5642848
- info@puurgeboortecentrum.nl
Of bekijk onze andere contactgegevens
Maak kennis met alle verloskundigen:
Waarom PUUR?
Je vindt bij ons alles wat belangrijk is in één centrum bij elkaar!