Baarkruk

Een baarkruk is een hulpmiddel bij de bevalling. De kruk is een soort stoel zonder rugleuning met aan de voorkant en in het midden een opening. Tijdens het persen kan je als barende op de baarkruk gaan zitten om in een verticale positie je baby ter wereld te brengen. Voordeel hierbij is dat de zwaartekracht een beetje “meehelpt” om de baby door het baringskanaal te laten passeren. Veel vrouwen maken er graag gebruik van tijdens de uitdrijving, aangezien verticaal persen natuurlijker aanvoelt door de zwaartekracht, dan liggend op je rug in bed. Vaak voel je betere persdrang, omdat het hoofdje van je baby van binnenuit meer druk uitoefent op je anus. Ook verkleint het de kans op een knip of kunstverlossing (zoals een vacuümpomp of keizersnede), aangezien de zwaartekracht de uitdrijving versneld.

Je partner kan op een stoel achter de baarkruk achter jou gaan zitten. Zo kun je tussen de weeën door even achterover leunen om weer op krachten te komen voor de volgende perswee. De verloskundige zit op grond voor de baarkruk om zo het geboorteproces goed in de gaten te houden. Een baarkruk kan de duur van de uitdrijving verkorten. Dit is dus minder uitputtend en gunstig voor de algehele conditie van zowel moeder als kind.

Soms kan je na een geboorte op de baarkruk iets meer bloed verliezen. Je moet dan van de baarkruk af om op bed te gaan liggen. Het is dus handig als de baarkruk bij het bed wordt gezet. Een ander nadeel (maar voor sommigen juist een voordeel) is dat de partner over de schouder van de barende mee moet kijken, en daardoor de daadwerkelijke geboorte niet heel goed kan zien. Een spiegel die je voor de baarkruk op de grond legt, kan hierbij uitkomst bieden.

Zeker als het niet je eerste bevalling is, kan de uitdrijvingsfase snel verlopen. Op een baarkruk heb je dan iets minder controle over de snelheid waarmee het hoofdje geboren wordt. Gaat dit té snel, dan bestaat er meer kans op inscheuringen.

Overleg

Wil je op de baarkruk bevallen, geef dit dan aan in je bevalplan en overleg dit met je verloskundige. De dienstdoende verloskundige van PUUR heeft standaard een baarkruk bij zich. Ook in het ziekenhuis is een baarkruk beschikbaar om op te bevallen.

Moet je met een medische indicatie bij de gynaecoloog bevallen, bespreek dan ook met hen je voorkeur voor de baarkruk. Als de situatie het toelaat en de conditie van jou en je kindje goed is, kan er gekeken worden naar de mogelijkheden.

Badbevalling Wanneer bel je de verloskundige? Keuze ziekenhuis

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw